Aktiviteter och händelser

Vi arrangerar årligen en mängd olika kurser, webbinarier, ERFA-möten, studieresor och studiebesök inom fruktodling. De flesta är kostnadsfria för dig som medlem.

Solmyra äppelhage, Bettna, Sörmland

Aktuellt

  • Webbinarium: Det norska ciderundret

    28/1 kl 19.00

    Vår systerförening, Svenska Must- och Ciderproducenter, bjuder in Sörmlandsäpplens medlemmar till detta webbinarium då norska cidermakare från Hardanger berättar om hur de byggt upp en framgångsrik ciderproduktion och marknad för norsk cider.

    Anmälan via mejl till martin@faiss.com

  • Erfamöte: Beskärning & annat som är aktuellt i odlingen just nu

    3/2 kl. 20.00-21.00

    ERFA står för erfarenhetsutbyte. Vi fortsätter att diskutera beskärning av produktionsträd ii kommersiell odling och andra frågor som är aktuella i odlingen och i verksamheten just nu. Förbered dig gärna genom att ta fotografier i odlingen som du kan ladda upp under mötet.

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Webbinarium om kalkyler för fruktodling

    5/2 kl. 19.00-20.30

    En viktig fråga för alla som funderar på att anlägga en fruktodling är förstås - hur ser kalkylen ut? Vad krävs i form av investeringar och arbetskraft? Vilken skörd kan man räkna med? Är det lönsamt? Roger Tiefensee, som ansvarat för arbetet med kalkylen, håller i mötet och går igenom verktyget under detta webbinarium.

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Grundkurs i mustning av äpplen på Norrtälje musteri

    11/2 och 12/2

    Under denna kurs kommer vi att gå igenom hela mustningsprocessen, från äpple till färdig dryck, vi varvar teori och praktik. Du kommer att få lära dig grunderna i tillverkning av must i praktiken - från krossning och pressning till mustning, pastörisering och fyllning.

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Erfamöte: försäljning - utvärdering 2024 & förberedelser för 2025

    17/2 kl 20.00 - 21.00

    Under detta ERFA-möte diskuterar vi försäljning - strategi, kanaler, kontakter, volym, prisbild mm. Vad fungerade bra/mindre bra i höstas och hur kan vi göra annorlunda för att få bättre logistik, flöde, affär hösten 2025? För att få bra relationer till olika köpare och ett bra pris så måste försäljningen börja redan under våren så att både köpare och säljare kan planera höstens leveranser.

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Webbinarium: Lillbros gård i Arbrå, Hälsingland

    19/2 kl. 19.00 - 20.30

    Sareidah Hildebrand & Joakim Lundström flyttade till Lillbros gård 2018. Målet var att väcka liv i gården som hade varit ett aktivt jordbruk fram till 1990-talet.

    Vi vågar lova att det här blir ett spännande webbinarium, ett virituellt gårdsbesök då vi får höra om Sareidah & Joakims erfarenheter av att odla frukt i zon 5 och även om deras planer för framtiden.

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Erfamöte: Sortering, lager & logistik - inför hösten 2025

    3/3 kl 20.00 - 21.00

    Under detta ERFA-möte diskuterar vi sortering, lager, logistik och sannolikt även kyla. Vad fungerade bra/mindre bra i höstas och hur kan vi göra annorlunda för att få bättre logistik och bättre flöde till 2025?

    Vi diskuterar också hur vi skulle kunna öka samverkan mellan olika odlare som bor hyfsat nära varandra och hur det påverkar lönsamheten/kalkyler. Vad kostar sortering respektive lagring?

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Erfamöte: Pollinering & annat aktuellt i odlingen

    17/3 kl. 20.00 - 21.00

    Vad behövs för en lyckad pollinering - hur påverkar temperatur, pollinatörer och pollineringsträd resultatet? Vi diskuterar utifrån våra erfarenheter. Vi går också igenom hur man gör och vad man ska tänka på om man vill beställa humlebon som hjälp för arbetet. Humlor har ju fördelen att de jobbar även i låga temperaturer.

    Obervera att ERFA-mötena är forum för erfarenhetsutbyte mellan kollegor. De är inga kurser.

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Erfamöte: Gödsel, näringsbehov & annat aktuellt i odlingen

    31/3 kl. 20.00 - 21.00

    Hur planerar vi för gödsel och näring under säsongen? Vilka åtgärder behöver vi göra och när för att få fin skörd och ett bra odlingsresultat? Vilka mikronäringsämnen är särskilt viktiga? 2025 kommer fler av våra odlare försöka följa upp trädens näringsbehov med bladanalyser vilket vi också planerare att diskutera under detta ERFA-möte.

    Anmälan via mejl till lovisa.berggren@sv.se

  • Kurs: Ympning av kärnfrukter - äpple

    4/4 eller 5/4 på Julita Gård

    Under en dag (antingen fredag 4/4 eller lördag 5/4) ympar vi framförallt äpple (och lite päron). Under kursen varvas teori och praktik. Vi går igenom olika ympningstekniker och hur du tar hand om ditt nya träd under de första åren. Större delen av dagen ägnas åt praktik, du kommer alltså att lära dig praktiskt hur du gör dina egna fruktträd genom att ympa en ädelsort på en grundstam.

    Anmälan: Senast den 26 mars till lovisa.berggren@sv.se.

Aktiviteter

En väldigt viktig del av vår verksamhet är att samla in och sprida kunskap om odling och förädling av frukt. Därför arrangerar vi årligen en mängd olika kurser, webbinarier, ERFA-möten, studieresor och studiebesök. Samtliga aktiviteter utlyses i vårt nyhetsbrev som skickas till medlemmarna varje eller varannan månad. Se även vår facebooksida.

Många kurser är säsongsbetonade och återkommer årligen t ex grundkurs i ekologisk fruktodling, kurs i beskärning av produktionsträd i intensivodling, kurs om växtskydd och skadegörare i fruktodling samt kurser i ympning, okulering och sortbestämning.

Utöver dessa kurser arrangerar vi en mängd digitala möten som på olika sätt handlar om odling och förädling av frukt. Vi tror att samarbeta och samverkan är nyckeln till framgång och att vi alla kan lära väldigt mycket av varandra. Många av våra webbinarier är därför “digitala studiebesök” hos en av våra medlemmar som berättar om sin verksamhet, andra webbinarier kallar vi för ERFA-möten då vi träffas för att gemensamt diskutera och utbyta erfarenheter krig ett specifikt tema t ex beskärning eller gödning & näring.

De flesta av våra aktiviteter är kostnadsfria, sker digitalt och är bara öppna för våra medlemmar. Studieresor eller kurser med ett praktiskt innehåll, t ex ympning eller sortbestämning, är avgiftsbelagda. En del av våra aktiviteter sker i samarbete med andra aktörer, t ex olika länsstyrelser, och är då öppna för alla som är intresserade av ämnesområdet. 

Om du inte är medlem men vill vara med på en av våra aktiviteter så kan du enkelt bli medlem genom att följa länken här under. Årsavgiften är för närvarande 200 kr. Så snart du skickat in formuläret är du välkommen att anmäla dig.

Häng med på resor, träffar och möten vi ordnar.